February 12, 2017

Resipi : Kek Pandan Kukus

Bismillahirrahmanirrahim...

Arini kita nk share resipi...Kek Pandan Kukus (2 versi topping, cheese & chocolate)

Bahan2:
1 cawan tepung gandum
1 cawan Horlicks
1/2 cawan Nestum (blend kering)
250 gm butter
4 biji telur gred A
4 sudu besar gula halus 
4 sudu besar kaya pandan
4 sudu besar susu pekat manis
Pes pandan & pewarna hijau

Penyediaan:   
1) Pukul telur & butter sampai kembang
2) Masukkan telur satu persatu
3) Masukkan gula halus, kaya pandan & susu pekat manis  
4) Masukkan tepung, horlicks & nestum sedikit demi sedikit
5) Masukkan pes pandan & pewarna hijau
6) Kukus selama 45minit - 1 1/2 jam. Lagi lama, lagi sedap.

Topping Cheese leleh (pekat):
1 cawan whipping cream dairy
1 cawan susu pekat
2 tiub Tatura cream cheese 
1) Mix semua dalam 10 minit hingga kembang.  

Topping Cheese leleh (cair):
200ml susu cair/ susu kotak
1/2 cawan susu pekat
1 tiub Tatura cream cheese 
1) Mix semua dalam 10 minit hingga kembang.  

*parutkan cheddar cheese lepas siram kek tu...

Topping Coklat:
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar mentega/majerin
1/3 cawan susu segar
1) Masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
2) Kalau nak pekat jangan letak susu segar
3) Bila dah sejuk bolehlah tuang atas kek yang juga sudah sejuk
 



No comments: